Marie Moskou

In afwachting van concrete bouwplannen zorgde Toestand voor de tijdelijke invulling van het Marie-Jansonplein in Sint-Gillis, beter bekend als ‘Carré Moscou’. Samen met de buurt onderzochten we de toekomstperspectieven van het plein. Zo nodigden we bewoners uit om mee te reflecteren over de invulling van de publieke ruimte. Daarnaast diende Marie Moskou als ontmoetingsplek. Een plek waar iedereen welkom was om ideeën uit te wisselen en activiteiten te organiseren. Ons doel: de buurt dichter bij elkaar brengen en mensen bewust maken van hun omgeving. Marie Moskou werd ondersteund door de gemeente Sint-Gillis en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in het kader van het duurzaam wijkcontract Parvis-Morichar 2016 – 2020.

Masked image

Over Marie Moskou

Eind 2019 zetten we een punt achter Marie Moskou. Het was ons eerste langere project in de publieke ruimte. Vier jaar lang hebben we in Sint-Gillis gewerkt aan onze analyse van het Marie Janson plein, die we vervolgens deelden met buurtbewoners tijdens de permanenties en met de on

twerpers van het toekomstig plein. We hebben ons vier jaar lang geamuseerd met de meest uiteenlopende interventies met buurtbewoners en partners: we bouwden een paviljoen, een houten klimparkour voor kinderen, een urban fitnessplek, we brachten groen op het plein, richten een community radio op voor de buurt, creëerden mogelijkheden voor de buurt om te composteren, etc.

Onze intensieve aanwezigheid op het plein bracht ons reflectie over de basisnoden van werk in de publieke ruimte. Hierover organiseerden we twee ateliers met andere middenveldorganisaties die actief zijn in de publieke ruimte.

De interventies werden geanalyseerd en gebundeld in een publicatie ‘Key Elements’. In wekelijkse publieke reflectie- en ontmoetingsmomenten deelden we deze analyse met alle geïnteresseerden. De Key Elements werden toegevoegd aan het lastenboek voor de opdracht van het vormgeven van het nieuwe plein. Bij het afsluiten van het project stelden wij met vreugde vast dat de echo’s van ons werk duidelijk weerklinken in het gekozen ontwerp.

Go to top of page