Afgelopen Projecten

Allee du Kaai

In samenwerking met Leefmilieu Brussel ontstond in 2014 Toestand’s eerste spontane actiezone: Allee du Kaai. Met 9.000 m² binnen-en buitenruimte is Allee du Kaai ook meteen Toestand’s grootste project. Allee du Kaai biedt onderdak aan een 30-tal organisaties die er allerlei activiteiten ontwikkelen voor erg diverse doelgroepen, zowel uit de buurt als uit heel het gewest. Dat gaat o.a. van zeefdrukken, fietsherstellingen en conversatietafels tot een heus binnenskatepark en een volkskeuken. Jaarlijks kent het project zo’n 40.000 bezoekers. In 2017 werd Allee du Kaai genomineerd door visit.brussels voor een Mixity Award.

Contact:
Havenlaan 53
1000 Brussel
Kaat Raymaekers: email
Sarah Soukri: email
Louise Léonard: email

Bekijk

Rauter

Met als uitvalsbasis een gerecupte frietbarak hebben we er een jaar lang een dorpsplein verbeeld. We waren café, uitleendienst, luisterend oor, pannenkoekenhuisje, kunstgalerij, stockage én een frietkot met gratis handgesneden frieten. We verbeten de winterkou, zetten het eerste lenteterras op, gleden op een bache met zeep door een idyllische zomer, zagen de bladeren vallen in het park. Een jaar later kramen we op. We hebben de laatste frieten gebaken en stelden een boek voor met interviews, tekeningen en foto’s van buurtbewoners.


Bekijk

BiestebroekBis

In het kader van een wijkcontract kwamen wij terecht in de kelders van de Anderlechtse Academie, die werd omgedoopt tot Biestebroekbis (een vervolg van een tijdelijke bezetting op de Biestebroekkaai). Van 2018 tot 2022 bouwden we aan een plek die ten dienste staat van jonge en minder jonge Anderlechtenaren en Brusselaars.

Na 4 jaar experimenteren, is het tijd voor ons om te vertrekken van onze geliefde Biestebroekbis in Anderlecht. We hebben er mooie momenten beleefd. Maar de voorwaarden die gesteld worden, passen op dit moment minder in het plaatje van Toestand, dus hebben we met pijn in het hart deze beslissing moeten nemen.

We willen uiteraard alle vrijwilligers en partners bedanken, die ons hielpen een donkere kelder om te toveren in een gezellige underground locatie.


Bekijk

Bara 142

BARA 142 is een tijdelijke bezetting van Toestand vzw. In de zoektocht naar een ruimte voor het project In Limbo kwam Toestand in dit gebouw terecht. Er was veel ruimte beschikbaar dus publiceerden we een oproep voor partners. Uit de 80 voorstellen werd een 30-tal niet-commercieel ingestelde organisaties, collectieven & kunstenaars gekozen. Allen op zoek naar ruimtes om te creëren, elkaar te vinden, ideeën uit te wisselen en projecten te ontwikkelen... Op het gelijkvloers komen verenigingen samen die actief zijn op het gebied van recyclage en DIY (do it yourself). Op de bovenste verdiepingen bevinden zich kunstenaarsateliers, verenigingen en gedeelde werkruimtes. Begin 2021 zal het gebouw worden verbouwd tot een complex van sociale woningen.

Contact
Barastraat 142
1070 Anderlecht
Felix Aerts: +32 474 74 56 18 / email

Bekijk
Go to top of page