Image description

Over BiestebroekBis

BiestebroekBis is een spontane actiezone in Anderlecht. Binnen het wijkcontract ‘Biestebroek’ bliezen we eerst de leegstaande kantoorgebouwen van [PIAS ] nieuw leven in. Maar ondanks een sterk groeiende dynamiek, moesten we al snel op zoek naar een nieuwe locatie. Na een grondige zoektocht kwamen we terecht in de leegstaande benedenverdieping van de Academie voor Beeldende Kunsten. Net als op de vorige locatie, maken we deze ruimtes beschikbaar voor sociaal en cultureel initiatief uit de buurt. In tegenstelling tot Allee du Kaai werkt BiestebroekBis niet met vaste partners die op wekelijkse basis activiteiten aanbieden, maar ligt de focus veeleer op het evenementiële. Zo deed BiestebroekBis o.a. dienst als locatie voor ‘Dag van de Jeugdhuizen’, als repetitieruimte voor theatercollectieven en fanfares, als concertruimte,... Zelf organiseert BiestebroekBis ook bouw- en baravonden en maandelijkse filmvertoningen.

De buurt rond Sint-Guido is erg divers. In de Gustaaf Vanden Berghestraat wonen er ook behoorlijk wat gepensioneerden. We trachten ook hen een plaats te geven binnen de ruimte en de werking (whist-avonden, brocante, dagelijks praatje in de straat). Maar rond Sint-Guido hangen er altijd jongeren rond, dus ook zij zijn een doelgroep. Op geregelde tijdstippen komen we dan ook naar buiten om activiteiten in de publieke ruimte te organiseren.

We hebben bijna elke dag nieuwe mensen op bezoek in Biestebroekbis. De eerste stappen die ze letterlijk bij ons binnen zetten, zetten ze in de Biestebar. Daar zetten we in op een warm onthaal en een ongedwongen sfeer. We hanteren ook een laagdrempelige prijzenpolitiek in onze bar: koffie, thee en water zijn gratis, andere dranken bieden we aan aan erg democratische prijzen. Mensen mogen ook hun eigen consumpties meebrengen. We trachten iedereen gastvrij te ontvangen en tijd en ruimte te maken voor een kennismakingsgesprek. We kunnen de vraag voor het onthalen van kleine en grote evenementen nauwelijks bijhouden. Er is in de buurt (en ruimer gezien in heel Brussel) veel nood aan niet-commerciële ontmoetingsruimte voor evenementen.

Go to top of page