Partners en activiteiten

De activiteiten die plaatsvinden op Allee du Kaai gaan voornamelijk uit van onze partners. Onder hen bevinden zich zowel grote en kleine organisaties als individuen. De rol van Toestand bestaat vooral in het zoeken en vinden van deze partners, het coördineren van de hele site en het bijeenbrengen van mensen met uiteenlopende achtergronden, interesses en kwaliteiten. Alle activiteiten die worden aangeboden, zijn aan vrije bijdrage en toegankelijk voor iedereen!

Hieronder vindt u het overzicht van onze partners en hun activiteiten, gegroepeerd volgens de ruimte die ze gebruiken op de site en waar u ze kunt aantreffen.

RAG (HOOFDGEBOUW):

Open Kaai

De deuren van onze ruimte staan enkele dagen per week wagenwijd voor u open. U kan er pingpongen, biljart en andere spelletjes spelen, werken, knutselen of gewoon een beetje rondhangen, een praatje slaan, lezen, uw vrienden of vriendinnen ontmoeten en u laten verrassen door de energie die er in de lucht hangt, dankzij uw aanwezigheid en de mooie dingen die er gebeuren natuurlijk!

Woensdag 12u00 - 18u00 & zaterdag 14u00 - 22.00 u

Contact: email / Facebook

Skate Café

Gratis binnen- en buiten skatepark voor iedereen + initiatielessen op zondag voor zowel kinderen als volwassenen. Skateboards en bescherming zijn gratis ter beschikking voor wie er geen heeft! 

Maandag & Woensdag : 19 - 21.30 u

Zondag: 15 - 21.30 u (15 - 16 u initiatie)

Contact Loïc:  0466 33 29 31 / emailFacebook

Le Bazar Singa

De activiteit Le Bazar Singa is het ideale moment voor nieuwkomers om Frans te oefenen en stadsgenoten te ontmoeten. vzw Singa Belgium slaat bruggen tussen asielzoekers en vluchtelingen enerzijds en burgers uit onze samenleving anderzijds, via sociale activiteiten, zoals Franse conversatietafels, spel en sport. Deze avondactiviteit is gratis en open voor iedereen. Aarzel niet om iets mee te brengen om te knabbelen of te drinken!

Donderdag 18 - 20 u.

Contact:  0476 57 42 70 / 0470/571 533 / emailFacebook

Volkskeuken (Cuisine du monde)

Volkskeuken door Cuisine du Monde, op basis van verse overschotten van een bio supermarkt. Schuif aan voor een lekkere, verse vegetarische schotel aan vrije bijdrage. 

Cuisine du Monde is een groep migranten die zich vrijwillig inzetten om enerzijds mensen in financiële moeilijkheden van een gezonde maaltijd te voorzien, en anderzijds, om voedselverspilling tegen te gaan, via de ophaling, verwerking en verdeling van onverkochte etenswaren. Verenigingen of collectieven kunnen ook op hen beroep doen voor (sociale) traiteurdiensten.

Zaterdag: 18 - 20 u.

Contact: email

Speak Brussels

Speak Brussels - Language & Culture exchange brengt nieuwkomers in Brussel en Brusselaars samen door middel van taal- en cultuuruitwisseling. De taalsessies duren 12 weken waarbij je 1 x per week, 90 minuten, samenkomt met een leuk groepje om een taal  te oefenen. De sessies worden begeleid door twee begeleiders (buddies). Inschrijven is gratis maar verplicht en kan via de website ! Daarnaast kan je meedoen met verschillende activiteiten - denk picknick, stadswandeling, taal-speeddating, quiz, film kijken, enz. 

Dinsdag: 19 - 20.30 u.

Contact: Facebook

Try-Out Brussel (vzw Alba)

Try-Out Brussel is een alternatief dagbestedingsaanbod van vzw Alba. Ze bieden Brusselse jongeren tussen 12 en 18 een stedelijke actieplek waar ze positieve ervaringen kunnen opdoen. Try-Out vormt een plaats om op adem te komen en op eigen tempo deel te nemen aan activiteiten. Zo zoeken ze, samen met de jongere en hulpverlenings- of onderwijspartners, opnieuw aansluiting bij een reguliere dagbesteding.

Maandag, dinsdag en donderdag: 9 - 15 u.

Contact: Pats Van Crombruggen (0479 99 09 62) / e-mail / Facebook

Samen voor morgen

Samen Voor Morgen is een burgerinitiatief dat door het aanreiken en ontwikkelen van hulpmiddelen samen bouwt aan een toekomst waarin alle kinderen zichzelf kunnen ontplooien in een wij – samenleving. Zo groeiden het mamacafé, de papa-voetbal, de boekenclub (een bibliotheek op wieltjes) en de pizza-ateliers met de mobiele oven, ... uit tot de verschillende deelwerkingen van Samen Voor Morgen.

Contact: 0489 59 29 64  / 0487 34 69 69 / Email 

Hashët

Hashët is een kunstenaarscollectief dat sinds 2013 in Brussel actief is. De activiteiten draaien om zeefdruk, het ontwikkelen van micro-uitgaves en eigen uitgaves. Ze werken op een ambachtelijke manier en drukken op papier en textiel (t-shirts, fanzines, posters, stickers, ...).

Samenwerken en uitwisselen van kennis en ervaring staan centraal. Het doel van de werkplaats is om elke persoon te begeleiden in de ontwikkeling van zijn/haar creatieve project (persoonlijk of collectief). Ook gemotiveerde stagiairs komende van een artistieke opleiding (grafische studies, plastische kunsten, ...) zijn welkom! Tijdens de workshops staan begeleiders en deelnemers op dezelfde voet, ongeacht hun sociale, economische of culturele achtergrond. De workshops worden aangepast volgens het publiek, het project, het budget...

Contact: Email / facebook

Kaaicouture

Kaaicouture is een degelijk uitgeruste naaiwerkplaats (dankzij Growfunding!) waar Brusselaars met de meest uiteenlopende achtergronden samenkomen met een gemeenschappelijk belang of doel: naaivaardigheden opbouwen en kleding maken waar ze zich goed in voelen.

De werkplaats is toegankelijk voor iedereen en werkt volgens het principe van vrije bijdrage: iedereen betaalt wat hij of zij kan of wil betalen. Of je nu een beginneling bent of al wat ervaring hebt, dat heeft geen belang. Je kunt elke week komen om alle knepen van het vak onder de knie te krijgen, maar ook gewoon eens binnenstappen om te leren hoe je je jeans kunt herstellen. 

Zaterdag 11 - 14 u. 

Contact Molly: 0489 57 29 81 /  Facebook

Collectif Oiseaux Sans Tête (O.S.T)

OST-collectief: is als een experimenteel laboratorium met artistieke en sociale dimensies, dat de uitvoering van artistieke projecten in de openbare ruimte vooropstelt. OST stimuleert openheid en uitwisseling met de gemeenschap en verspreidt ook een educatieve boodschap. Hun initiatieven brengen meerdere nationaliteiten, kunstenaars en professionelen bij elkaar en betrekken veel mensen van verschillende afkomst en leeftijd. Betrokkenen: Julie Guiches, Benoit Lorent, Gil Roggen, Sara Meurant, Andrea Montesi, Pascale Damsin, Jean-François Roversi, Bram Goots, Alain Clement, Maya Van Leemput.

OST was er sinds het begin van Allee du Kaai. Het collectief heeft verschillende langlopende visuele projecten, muurschilderingen en fotodocumentaires over de partners, evenementen en het dagelijks leven rond Allee du kaai uitgevoerd. Bekijk de archieven voor de periode 2014-2017.

Het collectief heeft gedurende deze 5 jaar van samenwerking verschillende workshops en evenementen georganiseerd:

  • fresco's met Solidarcité 
  • fotoworkshops met Kyvos, den teirling, club 55, het doek, postkaartworkshops en tentoonstelling van collages van l'Autre lieu
  • project rond interactieve cartografie met de lokale jeugd en Try Out: Kaartokaai
  • tentoonstellingen en internationale bijeenkomsten van het Transit Tales-project (betrekkende fotografie met migranten)
  • diverse kinderfeestjes/ Kinderdagen etc... 

Sinds 2017 bevaart het collectief andere zeeën, maar het blijft aanwezig tijdens grote evenementen om fotostudio's of andere artistieke activiteiten op te zetten.

Contact : email / Facebook / Foto's

Collectatif

Collectatif is een traiteurdienst die werkt met voedseloverschotten en naar gelang de opdracht, onze keukenfaciliteiten gebruikt.

KLEINE LOODS (MATERIALENKAAI):

Fietswerkplaats

Een uitgeruste fietswerkplaats waar u onder begeleiding van Daniël en vrijwilligers uw fiets kan (leren) herstellen. 

Dinsdag 16 - 18 u.

Frederik helpt

Frederik kan je helpen bij het maken of herstellen van luidsprekers, bromfietsen, houten meubilair en computers.

Dinsdag + woensdag + vrijdag + zaterdag + zondag: 9.30 - 17.30 u (op afspraak)

Contact Frederik: 0491 20 51 62 / email

Velo Actif

Deze werkplaats is gericht op fietsherstellingen en -onderhoud en kan ook een eerste contact zijn, een plek waar jongeren het beroep van fietsenmaker kunnen leren. Parallel aan deze workshops kunnen vormingen worden gegeven over de wegcode, het lezen van wegenkaarten en personalisatie van fietsen.

Contact: 0466 29 96 48 / Facebook


GROTE LOODS (MATERIALENKAAI):

Luchtacrobatiek

Luchtacrobatiek is een acrobatische circustechniek. Lessen op afspraak.

Donderdag 15 - 17 u.​

Contact Anouk: 0472 36 74 63

Jongleren en vuur

Jongleerlessen (ook met vuur) op donderdagavond voor beginners en gevorderden, voor jong en oud, gevolgd door een groepssessie. Zowel lesgevers als -volgers zijn welkom! 

Donderdag 18 - 22 u.

Contact: email

CamioZinzo AKA Lucid

Op sommige zaterdagen barst het feest los in de Grote Loods. Kom mee dansen! Zin om te draaien? Laat het ons weten! Ook als je op zoek bent naar een gelegenheid om je set uit te proberen dan is dit de ideale kans! Op vrijdagavond vinden er ook af en toe jamsessies plaats. Er zijn instrumenten ter plaatse, maar breng gerust het uwe mee! Hou de facebookpagina in de gaten voor meer info!

Contact Quentin: 0471 84 55 40 / Facebook

GAZON (BUITENRUIMTE):

Skate Bowl

Openlucht gym

Speeltuin

Moestuin


53BIS:

LRBX (Belgium longboard collective)

LRBX is een in Brussel gevestigd longboardcollectief dat zich toelegt op het delen van kennis en ervaring aan beginners en het bouwen aan een gemeenschap door het promoten van longboarden en het organiseren van activiteiten voor beoefenaars van alle niveaus. We bieden allerlei verschillende activiteiten aan, variërend van beginnerslessen voor alle leeftijden tot gratis sessies, zodat iedereen kan deelnemen en zijn of haar vaardigheden kan blijven ontwikkelen.

Contact: Facebook

Festi'Van

De Festi’Van is een bestelwagen omgebouwd tot rijdend podium met als doel om jonge kunstenaars te promoten en cultuur in alle vormen (concert, theater, éénmansoptredens…).

Contact: Facebook

Open Gym

Fitnesstoestellen beschikbaar voor iedereen.

Mime & Pantomime (kinderen)

Doolhof (Cie Hey Là-bas)


GEDEELDE KANTOORRUIMTE:

vzw Toestand

vzw Toestand beheert de site van Allee du Kaai. Toestand neemt tijdelijk leegstaande gebouwen en verlaten (publieke) ruimtes in gebruik en ontwikkelt er een alternatieve sociaal-culturele dynamiek. Cruciaal is ontmoeting, actie en creatie. Toestand heeft haar kantoor in het RAG-gebouw, en deelt de werkplek met andere organisaties zoals Growfunding en PermaFungi.

Growfunding

Vzw Growfunding is een organisatie die participatieve burgerfinanciering van sociaal-economische projecten in Brussel begeleidt. Er is een raakvlak met Toestand: Growfunding kan helpen met de financiering van een project en Toestand kan helpen bij het zoeken naar ruimte om het te realiseren/organiseren. Growfunding deelt kantoorruimte met vzw Toestand en PermaFungi in het RAG-gebouw.

Contact: email / Facebook

PermaFungi

PermaFungi is een coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk die bio oesterzwammen en witloof kweekt in de kelders van Tour & Taxis met gerecycleerd koffiedik dat elke morgen opgehaald wordt met de fiets! Ze delen kantoorruimte met vzw Toestand en Growfunding in het RAG gebouw.

Contact: email / Facebook 

EEN BEETJE OVERAL:

Leefmilieu Brussel

De parkwachters van Leefmilieu Brussel komen af en toe langs om sport- en spelactiviteiten te organiseren voor (meestal) jongeren.

Bouwdagen Toestand (Building Days)

Allee du Kaai omvat een groot terrein en verschillende gebouwen waar verschillende dingen gebeuren en ook weer veranderen. Dat vraagt om voortdurend bouwen en verbouwen, waarvoor we beroep kunnen doen op partners en ons groot netwerk aan werklustige en enthousiaste vrijwilligers.

VROEGERE PARTNERS:

Onze partners zijn net als onze projecten, ook tijdelijk. In het verleden gaven we deze partners en activiteiten een plek: lessen Taekwondo, lessen clownspelen, repetitieruimte voor de groep Batala (samba reggae), Sanatia (psychiatrisch verzorgingstehuis), BrusselAVenir, repetitieruimte voor de groep Maracatu Encanto da Sereia, de alternatieve concert- en feestzaal Barlok...

Go to top of page